Puisseguin

Puisseguin is een stad in de streek Groot Saint-Emilion die deel uitmaakt van het kanton Noord-Libourne. Het ligt op 7,4 km van Saint-Émilion en heeft een oppervlakte van 1.725 hectare. Vandaag telt de stad 873 inwoners, en ze worden de Puisseguinais en de Puisseguinaises genoemd.

EEN BEETJE GESCHIEDENIS

Oorsprong van de naam

De stad ontleent zijn naam aan puy, wat "berg" betekent en Seguin, die een luitenant van Karel de Grote was.

Geschiedenis

In de 14e eeuw is Puisseguin een klein kasteel dat afhankelijk is van Puynormand en zich uitstrekt tot Parsac. De familie Seguin, een machtige familie in het gebied tijdens de Middeleeuwen, vestigde zich op de site in de vroege 8e eeuw en begon een kasteel te bouwen. In mei 1341 wordt de heerlijkheid Puynormand, die afhangt van Puysseguin, toegewezen aan de familie Albret, die het tot de 17e eeuw behield. Tijdens de Revolutie vormde de parochie Saint-Pierre van Puisseguin de stad Puisseguin en de parochie Saint-Martin van Monbadon vormde de stad Monbadon. Op 1 januari 1989 werd de gemeente Monbadon bij die van Puisseguin gevoegd.

De wijngaarden, gecultiveerd sinds de Middeleeuwen, namen een hoge vlucht in de 18e eeuw met de introductie van nieuwe variëteiten en onder invloed van Pierre Combret de La Nauze die aandrong op het potentieel van dit terroir op het zuiden. Sindsdien heeft het de AOC Puisseguin-Saint-Émilion.


EEN NATUURLIJK ERFGOED

De stad Puisseguin wordt doorkruist door verschillende kreken: de Barbanne, de Palace, de Vanelle, de Rouille en de Bernon.


WIJNGAARDEN

De appellation "Puisseguin-Saint-Emilion" beslaat 750 ha en wordt gedecoreerd door de vele chateaus en wijncoöperaties die in de stad gevestigd zijn.

Een ander label is aanwezig op 238 ha in de Monbadon sector; dit zijn de "Castillon - Côtes de Bordeaux", vroeger "Côtes de Castillon" genoemd.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Om het gebied te ontdekken worden er verschillende fiets- en wandelroutes aangeboden door de stad om het erfgoed en de thematische routes te ontdekken.

Het Office de Tourisme van de streekvan Great Saint-Emilion biedt ook de fietsroute "Kerken en kastelen in Lussacais" aan die vertrekt in Montagne en 1u30 duurt.

Het feodale kasteel Monbadon werd in de 14e eeuw gebouwd in de gemeente Monbadon-Puisseguin, oorspronkelijk een wachttoren. Daarna werd het een echte vesting om een verdedigingslinie te vormen met de kastelen van Malengin en Puisseguin tussen Castillon-la-Bataille en Puynormand. Sinds 1602, onder het bewind van Henri IV, koning van Frankrijk en Navarra, bezit dezelfde familie nog steeds het hele gebied. Vele heren, baronnen van Monbadon, volgen elkaar op. Het kasteel van Monbadon heeft nu een wijngaard van 25 hectare en is een van de laatste overgebleven getuigenissen van middeleeuwse militaire architectuur in de Gironde.

Het kasteel van Puisseguin is een kasteel uit de 14e eeuw, gebouwd in 1314. Het heeft nog steeds verdedigingselementen uit die tijd. De hoofdgevel vertoont een aantal versterkingselementen: hij wordt onderbroken door twee ronde torens bekroond met kantelen en wordt bekroond door kleine torens met daken in de vorm van een snuffer. Twee deuren van verschillende grootte zijn oorspronkelijk gebruikt, een voor auto's en een voor voetgangers.

De Saint-Martin kerk werd gebouwd in het begin van de 11e eeuw, bewaard gebleven lijstwerk getuigt van die tijd. Zijn naam is de naam van een zeer populaire heilige in Frankrijk, met bijna 500 steden met deze naam en dat ongeveer 4.000 kerken aan hem gewijd. Het portaal is Romaans en de kerk heeft een zonnewijzer uit 1630.

De kerk Saint-Pierre in hoofdzakelijk Romaanse stijl dateert uit het einde van de 12e eeuw en is in de 15e eeuw aangepast en uitgebreid. Van de eerste periode zijn alleen het onderste deel van de gevel en de eerste twee traveeën van het schip overgebleven. In 1786 kent de kerk vele transformaties, het bovenste deel van de voorgevel werd in de moderne tijd vernieuwd.

informatie

22 Avenue Beauséjour
33330 PUISSEGUIN
05 57 55 22 20
mairie.puisseguin@wanadoo.fr


OPENINGSDAGEN VAN HET STADHUIS
Maandag tot donderdag: 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u30
Vrijdag: 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30

Bezoek

#vind ons

Waar ben je naar op zoek?

Weet je niet zeker welk kasteel je moet bezoeken?

Elke dag zijn er tussen de 2 en 4 wijnmakerijen open voor het publiek, klaar om je de geheimen van wijnstokken en wijn te laten ontdekken tijdens een proeverij.

Visuel