Op de hoek van het pittoreske plein van de monolithische kerk, herbergt de Markthal vandaag de dag bezoekers van regen of zon, maar verbergt een veel oudere geschiedenis.
De halfronde en gotische bogen bewijzen dat de markt tijdens de middeleeuwen op het huidige plein van de monolithische kerk stond, omdat hier de graanhandel plaatsvond. Om de goederen te beschermen tegen schadelijke invloeden van weer en wind, werden houten pallets in de nog zichtbare gaten van de grote openingen geplaatst. Het bevatte ook bushels, crainmaten die in steen waren uitgehouwen, waaronder een kopie die nog steeds wordt bewaard in de Drievuldigheidskapel* of in de kloostergang van de collegiale kerk.
In 1199 ondertekende John Lackland, de toenmalige koning van Engeland en hertog van Aquitanië, het charter Cliff, dat onafhankelijkheid en privileges bood aan dat gebied. Het rechtsgebied van Saint-Emilion was goed afgebakend en werd beheerd door een gemeenteraad: de Jurade. Deze zetelde enkele eeuwen in de Koningskamer, maar in de 18e eeuw werd besloten om de zaal te beleggen. Tijdens openbare vergaderingen in het hart van de stad hadden de raadsleden een perfect uitzicht op de markt en op mogelijke criminelen. Er wordt ook gezegd dat de zeer oude kleine houten deur aan de voet van de trap dienst deed als kerker...