Saint-Laurent-des-Combes

Saint-Laurent-des-Combes is een stad met 262 inwoners, die deel uitmaakt van de jurisdictie Saint-Emilion in het kanton Coteaux de Dordogne, en ligt 3 km ten zuidoosten van Saint-Emilion op een hooggelegen terrein, meer dan 300 m boven de zeespiegel. De oppervlakte is 386 hectare. De inwoners worden de Saints-Laurentais genoemd.


EEN BEETJE GESCHIEDENIS

De naam 'Combes' herinnert aan het bos 'Cumbis' (van de Griekse wortel 'Kumbe' dat holte betekent) waarin de monnik Emilion zijn kluizenaarshut zou hebben gevonden ten tijde van de Moren in de 8e eeuw.

Saint-Laurent-des-Combes nam deel aan enkele grote momenten in de Franse geschiedenis. Op 15 mei 1814 werd er een groot feest gehouden ter ere van de terugkeer van koning Lodewijk XVIII en voor de aanwezigheid van de hertog van Angoulême in het gebied: "De witte vlag wordt gehesen. Een plechtige mis met het Te Deum wordt opgedragen. Tijdens een banket worden de inwoners herenigd. s Avonds wordt er gedanst en is de stad verlicht."

Het stadsleven speelde zich voornamelijk af rond de dorpskerk, maar in de tweede helft van de 19e eeuw verplaatste het zich onder de heuvel met de komst van de spoorwegen.

De stad is getekend door verschillende beroemde mensen: Jean de Foix, zwager van koning Lodewijk XII, die in het kasteel van Candal woonde. Raymond Theodore Troplong, voorzitter van de Senaat (1852-1869), woonachtig in het Chateau Troplong Mondot. Professor Jean-Louis Faure, lid van de Academie voor Geneeskunde, in het kasteel Bellefont-Blecier, die in 1918 18 hectare bos aan de stad naliet om er de "groene long" van het rechtsgebied van te maken. Ook de arts-generaal René Labusquiere, kleinzoon van Jean-Louis Faure, een geweldige bron voor informatie over tropische geneeskunde.


EEN HEUVELACHTIG NATUURLIJK ERFGOED

De stad, een uitzonderlijke plek gevormd door een opeenvolging van valleien, biedt een prachtig uitzicht vanaf de rand van het kalksteenplateau waar de Romaanse kerk staat. Vervolgens is er vanaf het plein een prachtig uitzicht over de Dordogne-vallei.

Saint-Laurent-des-Combes heeft weinig rivieren, de belangrijkste is de Beuran Creek die 19 meter boven zeeniveau ligt.

De stad heeft een relatief klein bosgebied van 38 hectare. Dit gebied is bijzonder kwetsbaar en is van opmerkelijk biologisch belang. In 1991 werd dit gebied opgenomen in de inventaris van Natuurgebieden van Ecologisch Belang, Fauna en Flora (ZNIEFF).

Saint-Laurent-des-Combes maakt deel uit van de Jurisdictie van Saint-Emilion, dat door UNESCO als "cultuurlandschap" op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Het landschap van opeenvolgende heuvels en valleien en de harmonieuze combinatie ervan rechtvaardigen deze registratie volledig. Via wandelpaden kunnen bezoekers de landschappen van wijngaarden, bossen en landelijk erfgoed ontdekken.

WIJNGAARDEN

Saint-Laurent-des-Combes kan op zijn hele grondgebied wijnen produceren van verschillende Bordeaux-benamingen, zoals Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Maar de wijngaarden liggen vooral op het grondgebied van de Jurisdictie Saint-Emilion, waar voornamelijk de appellations AOC Saint-Emilion en Saint-Emilion Grand Cru worden geproduceerd. Verschillende wijnhuizen maken deel uit van de kring van Grands Cru Classés en Premiers Grands Cru Classés Saint-Emilion.

Meer informatie over de wijngaarden van Saint-Emilion vind je hier.



BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het uitzicht vanaf het Chuch-plein over de Dordogne-vallei.

Verschillende fiets- en wandelroutes zijn gemaakt door het Office du Tourisme de la Région Greater Saint-Emilion door Saint-Laurent-des-Combes:

Wandelen - UNESCO vallei en heuvels

Fietsen - De Dordogne-vallei en zijn wijngaarden

Fietsen - Opmerkelijke architecturen

Fietsen - Tussen wijngaarden en de Dordogne

De routes kunnen hier worden gedownload.

#video

informatie

22 Peyrelongue
33330 SAINT-LAURENT-DES-COMBES
Tél. 05 57 24 71 95
mairie-de-st-laurent-des-combes@wanadoo.fr

OPENINGSDAGEN VAN HET STADHUIS
maandag / dinsdag / donderdag / vrijdag: 9u tot 12u30 / 14u tot 18u

Bezoek

#vind ons

Waar ben je naar op zoek?

Weet je niet zeker welk kasteel je moet bezoeken?

Elke dag zijn er tussen de 2 en 4 wijnmakerijen open voor het publiek, klaar om je de geheimen van wijnstokken en wijn te laten ontdekken tijdens een proeverij.

Visuel