Het klooster van de Ursulinen

NONNEN EN BITTERKOEKJES!

Sinds haar ontstaan heeft de stad Saint-Emilion een belangrijke religieuze aanwezigheid gekend door het verwelkomen van benedictijnen, augustijnen, franciscanen en uiteindelijk dominicanen. De zusters van de orde van Saint-Ursule vestigden zich in Saint-Emilion op 1 juni 1620.

Opgericht door mevrouw Lacroix, hadden het klooster en haar 18 nonnen als hoofddoel gratis onderwijs te bieden aan meisjes uit de arme klassen van de stad en haar rechtsgebied. De zusters slaagden erin om tot 80 geregistreerde schoolmeisjes te verwelkomen, een aantal dat daalde tot 8 na de grote pestepidemie die 3 jaar na de oprichting plaatsvond.

Toen de Revolutie uitbrak, werden de eigendommen van de kerk genationaliseerd en werd er een inventaris opgemaakt: een kerk, twee sacristieën, een hoofdgebouw waarin het klooster is ondergebracht, verschillende andere gebouwen en een wooncomplex met appartementen, chai hout en stro, evenals varkensschuren, een waterput, een tuin en een binnenplaats. Een paar jaar later, in 1792, wordt de orde verboden en worden de goederen verkocht om te worden gebruikt voor andere doeleinden: revolutionaire gevangenis, gendarmerie en uiteindelijk wijngaard. Deze wijn profiteert van het hok van het voormalige klooster, maar de gebouwen zelf raken geleidelijk in verval.

Maar vandaag de dag is de herinnering aan deze nonnen nog steeds aanwezig in het dorp, door de fundamenten van dit voormalige klooster, maar ook door de geur van de amandel die soms door de straten van het dorp zweeft...

De legende vertelt zelfs dat een van de zusters, juffrouw Boutin, die sinds de Revolutie in armoede leeft, heeft voorgesteld om het geheime recept te onthullen in ruil voor onderdak en voedsel ... recept dat al snel de specialiteit van het dorp Saint-Emilion werd, een heerlijk zacht rond gebakje bekend als macaron! Al snel verwierven de bitterkoekjes van juffrouw Boutin een reputatie die verder ging dan de stadsmuren. Ze worden geserveerd bij het proeven van de beste wijnen op de Wereldtentoonstelling van 1867. De twee specialiteiten van de stad verwierven tegelijkertijd grote bekendheid. Daarom vermenigvuldigen de winkels zich in de straten van de stad ...

#video

Waar ben je naar op zoek?

Weet je niet zeker welk kasteel je moet bezoeken?

Elke dag zijn er tussen de 2 en 4 wijnmakerijen open voor het publiek, klaar om je de geheimen van wijnstokken en wijn te laten ontdekken tijdens een proeverij.

Visuel