Saint-Émilion

Saint-Emilion is een stad die deel uitmaakt van het kanton van de Coteaux van de Dordogne en maakt deel uit van 8 steden van het rechtsgebied van Saint-Emilion. Het behoort ook tot de gemeenschap van dorpen van het Groot Saint-Emilion Gebied. Het ligt 40 km ten noordoosten van Bordeaux en 8 km van Libourne, op een heuvel ten noorden van de Dordogne-vallei. Het dorp telt nu 1.876 inwoners, waarvan 200 intramuraal, genaamd Saint-Emilionnais en Saint-Émilionnaises.

Het is een historisch dorp omringd door wijngaarden, internationaal bekend en elk jaar bezocht door meer dan een miljoen toeristen. Het maakt deel uit van het voormalige rechtsgebied Saint-Émilion, dat sinds 1999 op de lijst van werelderfgoed staat vanwege zijn culturele landschappen.



EEN BEETJE GESCHIEDENIS

Oorsprong van de naam

De naam van de stad Saint-Emilion is afgeleid van die van de Bretonse kluizenaar Émilion die zich in de 8e eeuw op deze plek vestigde. Het wapenschild toont het wapen van de stad.

Geschiedenis

In de 8e eeuw vestigde een Bretonse benedictijner monnik genaamd Aemilianus zijn kluizenaarshut in een grot in het bos van Ascumbas.

Van de 9e tot de 12e eeuw werden de catacomben en de monolithische kerk uitgegraven en vestigde zich een religieuze gemeenschap onder de heerschappij van Sint-Benedictus.

In 1152 kwam Aquitanië onder Engelse heerschappij, wat de wijnbouw en de handel in Claret-wijn bevorderde.

In 1199 ondertekenen de bourgeois een handvest met John Lackland, koning van Engeland: de stad krijgt van de koning autonomie onder een dubbele bestuurlijke en civiele voogdij: de Jurade. Deze nieuwe privileges werden vervolgens in 1289 bevestigd door Edward de 1e, koning van Engeland, die de bevoegdheden van de Jurade uitbreidde naar de naburige parochies die toen het rechtsgebied van Saint-Emilion vormden.

Van de 13e tot de 16e eeuw, terwijl de onlusten beginnen die de Honderdjarige Oorlog aankondigen, gaat de bouw van de vestingwerken door. In 1237 bevestigde de bouw van de Koningstoren, die zou dienen als stadhuis voor de Jurade, de Anglo-Normandische stijl van de sterke Engelse invloed in Guyenne.

Later vestigden twee religieuze gemeenschappen, die zich eerder buiten de stadsmuren hadden gevestigd, zich binnen het dorp: de Franciscanen of Cordeliers en de Dominicanen of Jacobijnen.

De stad ging achtereenvolgens over van de Engelse naar de Franse kroon totdat in 1453 het vredesverdrag werd getekend na de Slag bij Castillon. Maar de vrede zou van korte duur zijn, want vanaf 1562 braken de godsdienstoorlogen uit die rampzalige gevolgen hadden voor het dorp en de wijngaarden. De protestanten pleegden twee plunderingen in 1580 en 1589 die resulteerden in de verdwijning van de relikwieën van Emilion.

De Franse Revolutie vernietigde het religieuze leven en ontvolkte de toenmalige stad; het verval van de monumenten zou verergeren en in 1789 werd de Jurade ontbonden. In 1793 ontvluchtte Elie Guadet, afgevaardigde van de "Girondins" in de Conventie, de Terreur (La Terreur) en keerde terug naar zijn geboortestad om asiel aan te vragen voor zichzelf en zes van zijn medeboeven. Ze bleven negen maanden ondergedoken voordat ze werden ontdekt en geëxecuteerd.

De wijnrevolutie begon in de tweede helft van de 18e eeuw door eigenaren van wijnmakerijen die openstonden voor nieuwe ideeën en nieuwe technieken. In 1884 richtten de wijnbouwers van Saint-Emilion de eerste Franse wijnbouwersbond op, die sindsdien de belangrijkste motor is van een uitzonderlijk kwaliteitsbeleid in de wijngaard. Dit zou leiden tot de oprichting van het productiegebied van de gecontroleerde appellations Saint-Emilion in 1936 en de heropleving van de Jurade in 1948 als een broederschap die gepassioneerd is door wijn en wiens rol het is om de wijnen van Saint-Emilion wereldwijd te promoten.

De registratie van de Jurisdictie Saint Emilion als UNESCO werelderfgoed in 1999 als een cultureel landschap bracht de 8 steden die er deel van uitmaken ertoe om in 2001 een erfgoedhandvest te ondertekenen dat tot doel heeft een beheerplan voor dit landschap te implementeren.

NATUURLIJK ERFGOED

Saint-Émilion wordt doorkruist door verschillende kreken: Taillas, Fongaband, Barbanne en de rivier de Dordogne op ongeveer 11 kilometer.


WIJNGAARDEN

De appellation Saint-Emilion vertegenwoordigt 5.400 hectare wijngaarden en is verdeeld in twee gecontroleerde appellations: Saint-Emilion AOC en Saint-Emilion Grand Cru. Klik hier voor meer informatie over de wijngaarden van Saint-Emilion.


BEZIENSWAARDIGHEDEN

De klokkentoren van de monolithische kerk, de donjon van de koning of de poort Brunet bieden een prachtig uitzicht op de middeleeuwse stad en de wijngaard!

Verschillende fiets- en wandelroutes lopen door Saint-Émilion en omgeving en worden gratis aangeboden door het Office du Tourisme. Vind deze routes hier.

Het middeleeuwse dorp biedt ook 12 beroemde monumenten om te ontdekken. U vindt ze hier.

In het dorp worden veel evenementen georganiseerd, waaronder: De Jurade, het Philosophia festival, producentenmarkten, Vino Voce festival, Europese Erfgoeddagen, Kunstnijverheidsbeurs, Markt van de smaak, Montgolfiades ... Ontdek hier de volledige evenementenagenda.

Het Office du Tourisme biedt ook een breed toeristisch aanbod: verschillende rondleidingen door de stad en de wijngaarden, maar ook kastelen om te ontdekken en hun wijnen om te proeven ... Ontdek hier het volledige toeristische aanbod van het Office du Tourisme.


#video

informatie

6 place Pioceau
33330 SAINT-EMILION
05 57 24 72 09
accueil@ville-stemilion.fr
www.saint-emilion.org


OPENINGSDAGEN VAN HET STADHUIS
Maandag tot vrijdag: 8u30 tot 12u00 en 13u30 tot 17u00.
Donderdagmiddag gesloten voor het publiek, maar het callcenter is open.

Bezoek

#vind ons

Waar ben je naar op zoek?

Weet je niet zeker welk kasteel je moet bezoeken?

Elke dag zijn er tussen de 2 en 4 wijnmakerijen open voor het publiek, klaar om je de geheimen van wijnstokken en wijn te laten ontdekken tijdens een proeverij.

Visuel