Saint-Sulpice-de-Faleyrens is een stadje dat ongeveer 10 kilometer langs de Dordogne ligt en deel uitmaakt van het Canton Coteaux de Dordogne. Het is een van de acht steden die deel uitmaken van het rechtsgebied Saint-Emilion, dat in 1999 door Unesco op de Werelderfgoedlijst is geplaatst vanwege het historische wijngaardlandschap. Het heeft een oppervlakte van 1.817 hectare en ligt op 5 kilometer van Saint-Emilion. Het stadje telt nu 1.379 inwoners, de Saint-Sulpiciens.
Saint-Sulpice-de-Faleyrens is genoemd naar de gelijknamige heilige en een eerbetoon aan een bisschop uit de 7e eeuw. Het komt ook van Faleiro, faleyre in het Occitaans, "varen". Deze verwijzing naar de varen is te danken aan het feit dat de stad ooit een wild bos was waar de plant in overvloed voorkwam en de eerste drinkglazen werden gemaakt van varenas.
De aanwezigheid van een menhir in de buurt van de haven van Pierrefitte getuigt van landbezetting vanaf het neolithicum, ongeveer 4000 jaar geleden.
De geschiedenis van het dorp is nauw verbonden met die van Chateau Lescours, waar de Franse koning Hendrik van Navarra in de 16e eeuw zijn toevlucht zocht. De legende gaat dat Lodewijk XIV er ook zijn toevlucht zocht.
Het dok van het dorp werd ook de haven van Saint-Emilion van waaruit wijnvaten werden geëxporteerd naar Rome of Londen, via Bordeaux.
De stad herbergt een van de oudste menselijke getuigenissen van bewoning van de Jurisdictie: de menhir van Peyrefitte (van ongeveer 2600-2300 jaar voor Christus), die de grootste van Aquitanië is en in 1889 op de monumentenlijst werd geplaatst. Al duizenden jaren komen mensen voor de zomerzonnewende samen en vieren feest rond de menhir; deze traditie wordt vandaag de dag nog steeds voortgezet en is erg populair onder de plaatselijke bevolking.
Saint-Sulpice-de-Faleyrens is een stadje dat ongeveer 10 kilometer aan de rand van de Dordogne ligt (door UNESCO uitgeroepen tot Wereldbiosfeerreservaat).
De stad wordt ook doorkruist door ongeveer 600 meter aan waterlopen, voornamelijk bestaande uit de Langrane-kreek.
De belangrijkste activiteit van de stad is gerelateerd aan wijnbouw. Het noordoostelijke deel van de stad wordt ingenomen door wijngaarden die wijnen produceren van de appellatie Saint-Émilion AOC en Saint-Emilion Grand Cru. Er zijn ook wijngaarden te vinden die Bordeaux- en Bordeaux Supérieur-wijnen produceren.
Meer informatie over de wijngaarden van Saint-Emilion vind je hier.
Het landschap en de grond van de parochie zijn gunstig voor de ontdekking van fauna en flora en vormen de perfecte locatie voor fietstochten of wandelingen.
Op de fiets heeft Saint-Emilion Tourism verschillende routes uitgestippeld door Saint-Sulpice-de-Faleyrens (hier te downloaden (Tussen wijnstok en Dordogne, Tour du Grand Saint-Emilion, de Dordogne-vallei en haar wijngaarden).
De menhir van Pierrefitte, de beroemde megaliet van Pierrefitte ligt in de Dordogne-vallei, langs de weg naar Libourne vanuit Saint-Sulpice-de-Faleyrens. In tegenstelling tot andere megalieten in Frankrijk is deze uitgehouwen. Het is een monolithisch blok dat het resultaat is van een enorm collectief werk van neolithische bevolkingsgroepen. De bouwers van deze indrukwekkende rots hebben het waarschijnlijk naar zijn huidige locatie gebracht vanuit een kalksteengroeve. De imposante afmetingen - 5,20 m hoogte, 3 m maximale breedte, 1,50 m dik en een gewicht van ongeveer 50 ton - maken het de grootste menhir van de Gironde, maar ook van Zuidwest-Frankrijk. Het stelt een rechterhand voor met perfecte proporties. De kalksteen wordt om de pols gedragen omdat veel pelgrims de steen kwamen wrijven voor bescherming. Het is moeilijk om deze megaliet te dateren. Maar naar schatting dateert hij uit het late neolithicum (2600-2300 v.Chr.).
De Romaanse kerk Saint-Sulpice, gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw, werd gebouwd met stenen en de apsis werd in 1925 geregistreerd als beschermd historisch monument.
De prestigieuze kastelen hebben hun verhaal verbonden met de geschiedenis van de stad: Chateau Lescours, Le Castellot of Monbousquet.
Defontein Saint-Martial bevat volgens de legende een remedie tegen oogkwalen. Het wordt gevoed door een bron met dezelfde naam. Aanvankelijk was het een heiligdom voor de pelgrims naar de menhir van Pierrefite in de buurt, en zij konden profiteren van de voordelen. De fontein is vandaag de dag nog steeds bewaard gebleven.
Inwoners vieren de menhir van Pierrefitte elke zomerzonnewende. Men gelooft dat de "staande steen" werd opgericht om geluk en voorspoed te garanderen. Daarom gingen jonge mensen erheen om hun liefde te zegenen. Het gemeenschapsleven van de stad is vrij dynamisch en er worden elk jaar veel evenementen georganiseerd.
9 avenue du Général de Gaulle
33330 SAINT-SULPICE-DE-FALEYRENS
05 57 24 75 26
lamairie@saintsulpicedefaleyrens.com
OPENINGSDAGEN VAN HET STADHUIS
Maandag tot vrijdag van 9u00 tot 12u30 en van 14u00 tot 17u30.